Amarantis was een stuurloze en zieke organisatie in grote financiële nood. Een doorgeschoten fusieproduct. Dat is de omschrijving van interim-bestuursvoorzitter Marcel Wintels. Hij heeft in opdracht van het ministerie van Onderwijs het afgelopen jaar geprobeerd orde op zaken te stellen bij de groep, die tientallen scholen en opleidingen in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht heeft.

In een schriftelijke reactie aan de NOS zegt Wintels dat hij enorm schrok van wat hij aantrof in februari. Amarantis had hoge schulden en nauwelijks eigen vermogen. De waarde van de gebouwen en ict was vele miljoenen minder dan in de boekhouding stond.

Geen moreel kompas

Verder waren er 245 medewerkers te veel en konden de salarissen nog maar tot april worden betaald. En bovendien, schrijft Wintels, heerste er een cultuur van macht, politiek en angst en ontbrak er een moreel kompas.

Wintels heeft een faillissement bij Amarantis afgewend. Om dat te kunnen doen, kreeg hij 18 miljoen euro van het ministerie. Een inmiddels afgeschoten reddingsplan van de opgestapte raad van toezicht had 132 miljoen euro moeten kosten.

Vraagtekens bij fusies

Wintels vraagt zich af of fuseren wel een goede oplossing is in het onderwijs. Hij zegt dat een fusie "soms te veel een vlucht naar voren" is. Groter betekent ook complexer en daarmee moeilijker bestuurbaar, schrijft hij.

Verder vindt de interim-bestuursvoorzitter dat het ministerie de afgelopen decennia steeds verder op afstand is komen te staan. Het departement zou meer mogelijkheden moeten hebben om snel in te grijpen bij scholen waar het mis dreigt te gaan.

STER reclame