Met de watertaxi naar het werk

Aangepast op

Drie bedrijven in Rotterdam zijn vandaag begonnen met een alternatief vervoermiddel om files tegen te gaan. Hun werknemers kunnen een deel van hun reis afleggen met een watertaxi.

Normaal gesproken moeten de medewerkers van Alphatron, Evides Waterbedrijf en Van Oord over de A16, waar ze elke ochtend en avond in de file staan. Dankzij de watertaxi kunnen ze langs de Nieuwe Maas parkeren en daarna met een pontje naar de overkant. "Wij leven van water en dan moet je er ook wat mee doen", zegt initiatiefnemer Luuk Vroombout. "Je moet het meer benutten. Dat is onze boodschap."

Tijd winnen

De proef met de watertaxi duurt drie maanden en is ook bedoeld als voorbeeld voor andere bedrijven met hetzelfde probleem. De gemeente Rotterdam hoopt dat er veel mensen gebruik gaan maken van de pont. "Er moeten meer alternatieven geboden worden om mensen van de weg te houden, zodat je minder files krijgt en meer doorstroming", zei wethouder Baljeu van Verkeer op Radio Rijnmond.

De eigenaar van de watertaxi denkt dat het lastig is om mensen uit de auto te krijgen. Toch denkt hij dat veel mensen overstag zullen gaan, omdat ze veel tijd winnen. "Soms doen mensen er 30 minuten over om van dit bedrijventerrein naar de overkant van de Van Brienenoordbrug te komen. Als je dan weet dat je er met de watertaxi maar 2,5 minuut over doet, wie kiest daar nou niet voor?"