Halsema onderzoekt Amarantis

Aangepast op

Femke Halsema, oud-partijleider van GroenLinks, gaat nader onderzoek doen naar de misstanden bij onderwijsinstelling Amarantis. Minister Bussemaker heeft haar daarvoor gevraagd.

Bussemaker wil dat de onderste steen boven komt. De conclusies van het onderzoek over de scholengroep dat vandaag is gepresenteerd zijn volgens Bussemaker "verontrustend en liegen er niet om".

Cultuurverandering

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze dat bestuurders en toezichthouders "echt kritischer en verantwoordelijker" te werk moeten gaan. Ze pleit voor een cultuurverandering in het onderwijs. "Dat vraagt om toezichthouders die durven te oordelen en het bestuur en elkaar kritisch aanspreken."

Ook de overheid zelf moet volgens Bussemaker meer oog hebben voor signalen dat het niet goed gaat met een overheidsinstelling en eerder ingrijpen.

Aangifte

De minister heeft Halsema gevraagd om nader onderzoek te doen naar zelfverrijking en persoonlijke bevoordeling door bestuurders van Amarantis. Op basis van dat vervolgonderzoek zal ze besluiten of er aanleiding is om aangifte te doen.