Druk op Noord-Korea om raketproef

Aangepast op

Rusland en China hebben Noord-Korea opgeroepen om de zaterdag aangekondigde raketproef niet door te laten gaan. Beide landen hebben van oudsher nauwe banden met het bewind in Pyongyang.

"We doen een dringend beroep op de regering om het besluit voor de lancering te heroverwegen", staat in een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook wijst Rusland Noord-Korea op een resolutie van de VN-Veiligheidsraad, die de lancering van ballistische raketten verbiedt.

China reageerde minder scherp, maar sprak wel zijn zorg uit over het Noord-Koreaanse voornemen. Het land roept "alle partijen" op om geen stappen te zetten waardoor de spanning in de regio verder kan oplopen.

Kernwapenprogramma

Noord-Korea kondigde zaterdag aan dat er tussen 10 en 22 december opnieuw een langeafstandsraket zal worden gelanceerd. In april mislukte een soortgelijke proef. Die lancering leidde wereldwijd tot felle reacties.

Algemeen wordt aangenomen dat de raketproeven onderdeel zijn van een geheim Noord-Koreaans kernwapenprogramma. Noord-Korea zegt dat er met de raket een satelliet in een baan om de aarde wordt gebracht.