Ook andere tunnels Japan bekeken

Aangepast op

In Japan worden zeker twintig tunnels geïnspecteerd die eenzelfde constructie hebben als de tunnel die zondagochtend deels instortte. Bij het ongeluk vielen negen doden.

"Dit was een heel zeldzaam ongeluk", zegt correspondent Kjeld Duits in Tokio. "Nog nooit is het plafond van een Japanse snelweg naar beneden gekomen."

Het gaat om ronde tunnelbuizen waarbij halverwege met betonplaten een plafond is gemaakt. Die platen zijn 5 meter lang, zeker 1 meter breed en 8 centimeter dik. Ze zijn met metalen staven aan de bovenkant van de tunnelbuis bevestigd. De tunnels zijn gebouwd in de jaren 70.

Niet geïnspecteerd

Bij een inspectie in september waren volgens de exploitant van de tunnel geen problemen aan het licht gekomen. Maar bij dat onderzoek is alleen in de tunnel zelf gekeken, zegt correspondent Duits, en niet naar de bevestiging van de metalen staven in de bovenste helft van de tunnelbuis.

De bovenkant van de verankering van de betonplaten was de afgelopen 35 jaar niet geïnspecteerd. Een woordvoerder van de tunnelexploitant denkt dat die verankering is losgeraakt, waarna het plafond deels naar beneden kwam.