Sms wrd in 20 jr n onvrw8 suc6 :-)

Aangepast op

Op 3 december 1992 stuurde Neil Papworth een vroege kerstwens naar de directeur van Vodafone. Dat berichtje is de allereerste sms die ooit is verstuurd en bestaat vandaag dus 20 jaar.

Het bericht typte hij op een ouderwetse manier. Papworth: "Omdat mobiele telefoons nog geen letters op het toetsenbord hadden, typte ik het berichtje op een computer." De Britse programmeur werkte bij telefoonprovider Vodafone.

Het versturen van de berichtjes met 160 tekens was eigenlijk bedoeld voor intern gebruik. "We dachten dat sms wel handig was voor collega's om korte boodschappen naar elkaar te sturen. Het eerste berichtje was geen opmerkelijke prestatie; ik deed gewoon mijn werk," zegt Papworth.

In dit filmpje vertelt hij meer over de sms:

8 biljoen berichten

Maar de sms groeide uit tot iets groter: afgelopen jaar werden er wereldwijd meer dan 8 biljoen berichtjes per sms verstuurd, ongeveer 15 miljoen per minuut. Volgens een onderzoek van het Britse communicatiebedrijf Acision is sms'en de op een na populairste functie van mobiele telefoons. Mensen gebruiken hun telefoon nog net iets vaker om te kijken hoe laat het is.

Lol, cu en ff w88: veel ouders waren bang dat het taalgebruik in sms'jes ervoor zorgde dat het Nederlands van de jeugd verloederde. Het tegendeel is waar: uit een onderzoek van de Conventry University blijkt dat kinderen die veel sms'en een betere taalontwikkeling hebben dan kinderen die dat niet doen.

Sms'jes worden niet alleen gebruikt voor communicatie. De Noorse Sonja Kristiansen kwam er bijvoorbeeld mee in het Guinness Book of World Records. Kristiansen kreeg het in 2009 voor elkaar om in 37,28 seconden te typen: "The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality, they seldom attack a human."

Bekijk hier een eerdere poging om dat wereldrecord te verbeteren:

Sms'en steeds minder populair

De laatste jaren wordt sms'en wel minder populair, Steeds meer mensen gebruiken hun smartphone om gratis tekstberichtjes te versturen met applicaties zoals Whatsapp of Viber.

Door: Anna