Opnieuw kind gedood door krokodil

Aangepast op

In het noorden van Australiƫ is opnieuw een kind gedood door een krokodil. Zaterdag werd een 9-jarig jongetje gegrepen, terwijl hij met vriendjes aan het zwemmen was in een rivier. Het is de tweede aanval in korte tijd: twee weken geleden verdween een 7-jarig meisje.

De aanval vond midden op de dag plaats. Toegesnelde volwassenen probeerden nog om de vier meter lange krokodil met speren te stoppen, maar het dier ontsnapte naar dieper water. Hulpdiensten proberen de zoutwaterkrokodil nu te vangen.

Volgens de politie was de krokodil bekend bij de gemeenschap en kreeg het dier af en toe te eten. Krokodillen hebben voor veel Aboriginalgemeenschappen in Arnhem Land een religieuze betekenis.

Actiever dan normaal

Krokodillenexpert Grahame Webb, een hoogleraar, staat versteld van de aanval, juist omdat de lokale gemeenschap zo goed op de hoogte was van het bestaan van het dier. "Hun traditionele kennis zorgt ervoor dat ze zich redden. Ik snap niet wat hier mis is gegaan."

Tijdens de Australische zomer zijn de krokodillen actiever dan normaal. "Als het heet is, hebben ze meer voedsel nodig om op gewicht te blijven." De kans op een aanval is in deze periode dan ook groter.

Beheerprogramma

De krokodil is een beschermde diersoort. Sinds de jaren 70 is het verboden om erop te jagen. Dankzij die beschermde status is het aantal krokodillen de afgelopen jaren toegenomen.

Adam Britton, een krokodillenspecialist uit Darwin, pleit voor nieuwe beheerprogramma's. "Bij beheren gaat het niet alleen over het afschieten van sommige dieren, maar ook over het geven van voorlichting en het trainen van rangers. Zo kunnen gemeenschappen zelf maatregelen nemen om de omgeving veilig te maken."

Beide aanvallen waren in Arnhem Land, een uitgestrekt en leeg gebied in het tropische noorden van Australiƫ. Er wonen slechts 17.000 mensen in het gebied, dat 2,5 keer zo groot is als Nederland. De aangevallen kinderen woonden honderden kilometers van elkaar vandaan.