M23 dreigt met terugkeer Goma

Aangepast op

De Congolese M23-rebellen dreigen terug te gaan naar Goma om de stad opnieuw in te nemen. De rebellenbeweging eist dat de regering uiterlijk vandaag instemt met onderhandelingen. Het dreigement komt daags na de terugtrekking uit de Oost-Congolese stad.

Een woordvoerder van M23 zei gisteren dat de rebellen nog niets hebben gehoord van de regering. "Als we maandag om twee uur 's middags nog niks hebben gehoord, of als burgers in Goma worden aangevallen, dan heroveren we de stad."

M23, een rebellengroepering die bestaat uit gedeserteerde regeringsmilitairen, nam de regionale hoofdstad in op 20 november. Eergisteren vertrok de laatste rebel uit Goma, een stad met honderdduizenden tot een miljoen inwoners. Gisteren kwamen honderden Congolese politieagenten aan in Goma en ook zijn zo'n zeshonderd militairen naar de stad onderweg.

Eisen

De M23-rebellen hebben de regering een reeks eisen gesteld. Ze vragen onder meer de vrijlating van politieke gevangenen, meer bewegingsvrijheid voor oppositieleider Etienne Tshisekedi en het ontslag van de kiescommissie, die fraude zou hebben gepleegd bij de verkiezingen van eind vorig jaar. Ook de vele grondstoffen in de regio spelen een belangrijke rol in het conflict.