EU-landen, VN waarschuwen Israël

Aangepast op

Verscheidene Europese landen, waaronder Nederland, hebben protest aangetekend bij Israël vanwege de aangekondigde bouw van zo'n 3000 huizen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. De Israëlische krant Haaretz schrijft dat vooral Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland de plannen scherp hebben veroordeeld. De landen eisen dat Israël de plannen terugdraait.

De Nederlandse ambassadeur, Caspar Veldkamp, zou zondag hebben gewaarschuwd dat Israël de steun van Nederland dreigt te verliezen. Als Israël de bouwplannen doorzet, zou Nederland het Israëlische beleid bij bijvoorbeeld stemmingen bij de Verenigde Naties niet langer kunnen steunen.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken kon gisteravond niet bevestigen dat de ambassade dergelijke stappen heeft gezet.

De Duitse ambassade bracht volgens Haaretz een vergelijkbare boodschap over. De verwachting is dat bondskanselier Merkel de Duitse bezwaren donderdag kenbaar maakt aan de Israëlische premier Netanyahu, die dan een bezoek brengt aan Berlijn.

Niet onder de indruk

Ook EU-ambassadeur Andrew Standley heeft Israël om opheldering gevraagd. Hij zou Israël erop hebben gewezen dat de bouwplannen strijdig zijn met eerdere beloftes van Israël om geen stappen te zetten die kunnen leiden tot een escalatie.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei gisteren bezorgd en teleurgesteld te zijn. Als de Israëlische bouwplannen doorgaan, dan is dat vrijwel zeker de nekslag voor het vredesproces, waarschuwde Ban.

Premier Netanyahu toonde zich zondag nauwelijks onder de indruk van de Europese bezwaren. "Wij bouwen verder in Jeruzalem en op alle plekken die voor Israël van belang zijn", zei hij na de ministerraad.