Nieuwe leider centrumlinks Italië

Aangepast op

In Italië is de oud-communist Pier Luigi Bersani gekozen tot leider van de centrumlinkse Democratische Partij. Dat betekent dat hij de kandidaat is voor het premierschap bij de verkiezingen van begin volgend jaar. Tegen welke rechtse kandidaat Bersani het dan opneemt, wordt later bepaald.

Bersani won de strijd in zijn eigen partij van Matteo Renzi, de burgemeester van Florence. De stemverhouding was ongeveer 60-40. Renzi gaf zijn nederlaag in een bericht op Twitter toe: "Het was goed het eens te proberen".

Kennedy-achtige hervormer

De 61-jarige Bersani was jarenlang minister in kabinetten van de premiers Prodi, D'Alema en Amato. Hij valt op door zijn professorale voorkomen en bedachtzame manier van praten. Bersani vormt daarmee een groot contrast met Renzi. Die is pas 37 en afficheerde zich als een Kennedy-achtige hervormer, die zijn partij en het land flink wil opschudden.

Italië gaat begin volgend jaar naar de stembus. Er moet dan een nieuwe regering komen, met een opvolger voor premier Monti, de technocraat die niet herkiesbaar is. Bersani heeft al gezegd dat hij zich wil houden aan de begrotingsdiscipline die Monti heeft doorgevoerd.