Staatssecretaris Van Rijn van VWS komt met een scherpere aanpak van fraude met pgb's (.pdf). Het OM heeft het vermoeden dat er voor tientallen miljoenen euro's wordt gefraudeerd met de persoonsgebonden budgetten.

Van Rijn wil de pgb-regeling minder fraudegevoelig maken, onder meer door het pgb niet meer contant uit te betalen. Verder wordt het huidige patiëntenbestand opgeschoond en komen er 22 extra inspecteurs die zich fulltime bezighouden met deze vorm van fraude.

Nauwelijks controle

De Inspectie SZW, de FIOD en de politie hebben de pgb-fraude onderzocht. Het blijkt dat ook malafide zorgbureaus pgb's aanvragen op naam van mensen die van niets weten. Ze sluizen het geld vervolgens weg. Controle is er nauwelijks.

Bovendien zijn er mensen die het geld niet gebruiken voor zorg, maar voor andere doeleinden. Bij maar ongeveer 5 procent wordt gecontroleerd of het geld aan zorg wordt besteed. Het komt voor dat psychiaters en andere artsen valse diagnoses stellen, waarmee mensen onterecht een pgb kunnen aanvragen.

Terugvorderen

Voor de bestrijding van de pgb-fraude is voor de komende twee jaar 15 miljoen euro uitgetrokken. Justitie hoopt het gefraudeerde geld te kunnen terugvorderen.

STER reclame