Obama 'tough' over 'fiscal cliff'

Aangepast op

Een akkoord over de Amerikaanse begroting kan er alleen komen als de Republikeinen instemmen met belastingverhoging voor de allerrijksten. Dat heeft minister van Financiƫn Geithner gezegd. Hij drong er in een aantal zondagse talkshows op aan dat de Republikeinen duidelijk maken waar zij de prioriteiten willen leggen bij het terugdringen van het begrotingstekort.

Begrotingsravijn

"De bal ligt echt bij hen", zei Geithner. Hij is een van de belangrijkste onderhandelaars van de Democratische partij. De gesprekken moeten voor 1 januari tot een akkoord leiden. Lukt dat niet dan volgt de 'fiscal cliff', vrij vertaald het begrotingsravijn.

De belastingen worden dan automatisch verhoogd en allerlei uitgaven komen automatisch stil te liggen. Economen waarschuwen dat dat een negatief effect heeft op de economische ontwikkeling: het remt de groei, terwijl de werkloosheid zal oplopen.

'Democratisch wensenlijstje'

Geithner presenteerde donderdag een aantal voorstellen voor de nieuwe begroting, maar die werden door de Republikeinen al snel terzijde geschoven. "Dit is niet meer dan een Democratisch wensenlijstje", zei de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Boehner.

Toch denkt minister Geithner dat er een akkoord kan worden gesloten: "We liggen nog wel ver uit elkaar, maar ik denk dat we elkaar naderen".