Nominaties sporters van 2012

Aangepast op

Op dinsdag 18 december wordt in de RAI in Amsterdam bekendgemaakt wie zich Sportman en Sportvrouw van het Jaar 2012 mogen noemen.

Vanzelfsprekend zijn dit jaar de olympiërs goed vertegenwoordigd onder de genomineerden.

Bij de heren gaat de strijd tussen Epke Zonderland, Dorian van Rijsselberghe en Stefan Groothuis. Bij de vrouwen zijn er zelfs vier gegadigden: Ranomi Kromowidjojo, Marianne Vos, Adelinde Cornelissen en Marit Bouwmeester.

Epke, Dorian of Stefan

Groothuis is als niet-olympiër de vreemde eend in de bijt bij de mannen. De schaatser werd in januari wereldkampioen sprint, verbeterde tegelijkertijd het wereldrecord op de sprintvierkamp en werd in maart ook nog wereldkampioen op de 1.000 meter.

Surfer Van Rijsselberghe toonde zich op het water van Weymouth superieur door al voor de medalrace verzekerd te zijn van olympisch goud. En ook de medalrace was een prooi voor de wereldkampioen van 2011.

Zonderland deed de wereld versteld staan met zijn unieke drievoudige sprong (Cassina-Kovacs-Kolman) aan de rekstok, waarmee hij olympisch goud won. De Fries was in een ongekend hoogstaande finale de beste met een score van 16,533.

Ranomi, Marianne, Adelinde of Marit

Bij de vrouwen is titelhoudster Kromowidjojo opnieuw genomineerd. Ze ontpopte zich als zwemkoningin van Londen door twee keer goud (op de 50 en 100 meter vrije slag) en een keer zilver (op de 4x100 meter estafette) te pakken.

Vos, al twee keer uitgeroepen tot beste sportvrouw, legde haar wil op aan het wielerpeloton met de WK-titel op de weg en olympisch goud als hoogtepunten. Ze werd ook wereldkampioen veldrijden en schreef de Ronde van Italië op haar naam.

Voor dressuuramazone Cornelissen leverden de Spelen zilver en teambrons op. Samen met haar paard Parzival veroverde ze ook de wereldbeker.

Zeilster Bouwmeester werd wereldkampioene in de Laser Radial-klasse en voegde daar olympisch zilver aan toe. In de medalrace maakte ze met nog drie anderen kans op goud. Ze hield twee van de drie concurrenten achter zich.

Overige nominaties

Kromowidjojo is met de estafetteploeg (zilver) ook in de race voor de Beste Sportploeg. De hockeysters, die hun olympische titel prolongeerden, en de estafettemannen, die goud wonnen op de EK atletiek, zijn de andere genomineerden.

Ook de kanshebbers voor Coach van het Jaar haalden succes op de Spelen: Max Caldas met de hockeydames, Jacco Verhaeren met de zwemploeg en Daniël Knibbeler is de man achter Zonderland.

Motocrosser Jeffrey Herlings dankt zijn nominatie voor Talent van het Jaar aan zijn wereldtitel in de MX2. BMX'er Laura Smulders won olympisch brons en atleet Tim Dekker pakte brons op de meerkamp tijdens het jeugd-WK.

Er zijn liefst tien genomineerden voor Gehandicapte Sporter van het Jaar. Marc Evers, Marjolijn Buis, Mirjam de Koning, Kathrin Goeken/Kim van Dijk, Marlou van Rhijn, Michael Schoenmaker, Kelly van Zon, het Sonarteam, Esther Vergeer en Lisette Teunissen haalden paralympisch goud.