In het centrum van Madrid hebben duizenden mensen met een handicap en hun familieleden geprotesteerd tegen de zware bezuinigingen op hulpverlening. Volgens de voorzitter van de vereniging van gehandicapten (CERMI) is het voor het eerst in de geschiedenis van Spanje dat mensen met een beperking de straat op zijn gegaan.

De centrum-rechtse regering van premier Rajoy heeft 60 miljard euro aan bezuinigingen aangekondigd. Die treffen ook de ongeveer 4 miljoen Spanjaarden met een handicap.

Deelnemers aan de protestmars hadden spandoeken bij zich met de kreet 'SOS' en teksten waaruit bleek dat ze zich in de steek gelaten voelen door de regering. Ze zijn bang voor sociale uitsluiting als er wordt gekort op de zorg.

Meer acties

Onder de deelnemers was ook de Spaanse paralympische marathon-atleet Roger Puigbo in zijn rolstoel. Hij zei: "Ze nemen ons de hulp af waar we lang op hebben moeten wachten. Nu zijn we hier om ons daartegen te verzetten".

Bij de demonstratie waren veel mensen met een rolstoel. Er was ook een groep blinden en slechtzienden met hun geleidehond. De Spaanse gehandicapten hebben meer acties aangekondigd tegen de bezuinigingen. Volgens hen was de mars door het centrum van Madrid "nog maar het begin".

STER reclame