Oud-minister Zalm van Financiën heeft kritiek op het regeerakkoord van VVD en PvdA. De voormalige VVD-leider vindt dat het "niet erg hard gaat" met het terugbrengen van het financieringstekort. Ook denkt hij dat het kabinet "heel wat wind mee moet hebben" om te voldoen aan Europese regels.

Het CPB verwacht dat het begrotingstekort in 2017 uitkomt op 1,4 procent. VVD en PvdA zeiden in de verkiezingscampagne dat er in dat jaar een begrotingsevenwicht zou moeten zijn. Dat wordt met de huidige plannen niet gehaald.

Het akkoord als geheel noemt Zalm "een duidelijk compromis met de PvdA". De vraag of VVD-leider Rutte te ver van zijn achterban is komen te staan, wilde hij niet beantwoorden. "Maar ik denk dat er ook dingen zijn waarover de PvdA-achterban niet staat te juichen", zei de oud-minister in Buitenhof.

Draagvlak

Zalm denkt wel dat het draagvlak voor het regeerakkoord onder VVD'ers is toegenomen na het schrappen van de inkomensafhankelijke zorgpremie. Dat was volgens hem "een heel draconische maatregel".

STER reclame