Theaterproducent Albert Verlinde heeft een fonds opgericht om het culturele aanbod buiten de grote steden te versterken. Volgens Verlinde is het Nationaal Theater Fonds nodig omdat de overheid zich steeds meer terugtrekt uit de culturele sector.

Theatergezelschappen kiezen er vanwege de kosten steeds vaker voor om alleen in de grote steden in de Randstad te staan. Het reizende gezelschap dreigt daardoor volgens Verlinde te verdwijnen. "Dat is doodzonde", zegt hij. "Mensen willen ook in hun eigen stad en provincie naar het theater."

Het vermogen van het Nationaal Theater Fonds komt van donaties door particulieren en bedrijven. Subsidieaanvragen worden beoordeeld door een onafhankelijke selectiecommissie. Een van de eisen is dat een voorstelling theaters in heel Nederland aandoet.

Net tekort

Het fonds stelt zich garant voor "het allerlaatste stukje financiering" van een voorstelling, zegt Verlinde. "Vaak zie je dat gezelschappen en producenten in de onderhandelingen met de theaterdirecteuren net geld tekortkomen."

STER reclame