Mogelijk vervolging top Amarantis

Aangepast op

Minister Bussemaker van Onderwijs sluit niet uit dat de top van scholenkoepel Amarantis strafrechtelijk wordt vervolgd.

Dat zei ze in Nieuwsuur naar aanleiding van het uitgelekte rapport over de onderwijsgigant. "Dit is zeer ernstig", zei de minister.

Bussemaker vindt de conclusies schokkend en onthutsend. "Als ook maar de helft ervan waar is, hebben de bestuurders een groot probleem met mij", zegt ze. Ze benadrukt wel dat ze het definitieve rapport pas maandag krijgt.

Kompas

De minister wil ook van de bestuurders weten waar hun morele kompas was. Bij Amarantis maakten de bestuurders zich schuldig aan zelfverrijking, staat in het rapport over de val van de onderwijsinstelling. Ze zouden meer geïnteresseerd zijn geweest in auto's en andere luxegoederen dan in het onderwijs en de leerlingen.

Volgens het conceptrapport hadden de directieleden en hun adviseurs twee lease-auto's van de zaak, een vaste ov-kaart en taxivergoedingen. Een bestuursvoorzitter die in 2004 opstapte, bleef nog zes jaar adviseur met behoud van zijn volledige salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, terwijl hij de laatste drie jaar niets meer voor Amarantis deed.

Angstcultuur

Amarantis ging prat op zijn zorgzame cultuur waarin het ging om idealen en niet om geld.

In werkelijkheid werd de onderwijsinstelling autocratisch bestuurd en heerste er een angstcultuur waardoor signalen van misstanden niet doordrongen naar boven.