Morsi wil 15 december referendum

Aangepast op

De Egyptische president Morsi wil al op 15 december een referendum houden over de nieuwe grondwet. Morsi kreeg vanavond het concept van de grondwet overhandigd door de constituerende raad. De raad, die voornamelijk uit moslims bestaat, werd het gisteren eens over de concept-constitutie.

Morsi roept daarnaast op tot een serieuze nationale dialoog om het einde van de overgangsperiode te markeren die werd ingeluid door de val van oud-president Mubarak.

De raad nam zijn besluit voordat het hoogste gerechtshof van Egypte bijeen kon komen om te beslissen over het al dan niet ontmantelen van de raad.

Decreet

Volgens een decreet dat Morsi vorige week uitvaardigde, kunnen zijn beslissingen door niemand herroepen worden, ook niet door de rechterlijke macht, totdat de nieuwe grondwet is geratificeerd en er nieuwe parlementsverkiezingen zijn gehouden. Morsi zegt dat hij daarna de extra macht die hij zich heeft toegeëigend weer uit handen zal geven.

Tegenstanders van de president voeren al dagen actie tegen het in hun ogen te islamitische karakter van de grondwet en tegen het decreet van Morsi.

Steun aan Morsi

Tienduizenden aanhangers van de president en de Moslimbroederschap gingen vandaag ook de straat op in Caïro. Zij betuigden hun steun aan Morsi en de nieuwe grondwet. Ze droegen vlaggen en portretten van de president mee. Ze riepen teksten als: "Het volk steunt de beslissing van de president" en spandoeken waarop stond: "Het volk wil de wet van God".

De oproerpolitie richtte blokkades op om voor- en tegenstanders uit elkaar te houden. Een persoon kwam om het leven en ongeveer 20 mensen raakten gewond toen een boom op de demonstranten viel.