Weer internet in delen van Syrië

Aangepast op

In delen van Syrië is het internet na ruim twee dagen weer bereikbaar. Het Syrische staatspersbureau zegt dat alle verbindingen weer opgestart zijn, maar onafhankelijke bronnen bevestigen dit niet. Wel zijn er berichten dat in en rond de hoofdstad Damascus het internet- en telefoonverkeer weer werkt.

Een Syrisch-Britse mensenrechtenorganisatie meldt dat ook in Homs, Hama en Aleppo de internetverbinding hersteld is. Het is onduidelijk of het web ook in de rest van het land bereikbaar is.

Damascus

Internet lag sinds donderdag plat in heel Syrië. Volgens de opstandelingen kwam dat door de regering van president Assad, maar het bewind gaf juist de 'terroristen' de schuld.

Door de blackout kwamen er geen berichten meer uit Syrië over de gevechten in de hoofdstad Damascus. De opstandelingen meldden kort voor de internetstilte dat er zwaar werd gevochten bij de internationale luchthaven. Het is nog onduidelijk hoe de situatie daar nu is.

'Zelf platgelegd'

Volgens Assads tegenstanders wilde de president voorkomen dat ze elkaar via het internet op de hoogte zouden houden over de voortgang van de acties tegen het bewind.

Een regeringswoordvoerder liet echter weten dat de opstandelingen zelf het net hadden platgelegd.