Wereld staat stil bij aanpak aids

Aangepast op

Het is vandaag Wereld Aids Dag, waarop wereldwijd aandacht wordt besteed aan de strijd tegen aids. Dit jaar staat vooral de solidariteit met mensen met aids en hiv centraal.

Volgens de VN neemt het aantal sterfgevallen door aids steeds verder af door betere medicijnen. Vorig jaar stierven er wereldwijd 1,7 miljoen mensen aan aids. Zeven jaar geleden waren dat er nog 2,3 miljoen. In Oost-Europa neemt het aantal besmettingen nog steeds toe, vooral in Oekraïne, zegt de VN.

Vorig jaar kwamen er in totaal 2,5 miljoen nieuwe hiv-gevallen bijkwamen, vooral in zuidelijk Afrika. Het aantal besmettingen met hiv, het virus dat aids veroorzaakt, is in het Caribisch gebied sterk gedaald, met 42 procent.

Hiv-testen

Wat volgens de VN verder opvalt is dat de afgelopen twee jaar het aantal besmettingen onder pasgeboren baby's is gehalveerd. Dat duidt erop dat de strijd tegen aids zijn vruchten afwerpt, zegt de VN.

In verband met Wereld Aids Dag zijn er ook in Nederland de hele dag allerlei activiteiten. Zo worden in diverse ziekenhuizen gratis hiv-testen aangeboden en treden in het hele land artiesten op.

Zo wordt er in Ahoy in Rotterdam het Dance4life gehouden en start vanavond laat in Amsterdam de Wereld Aids Nacht.