Rebellen hebben Goma verlaten

Aangepast op

Strijders van de Congolese rebellenbeweging M23 hebben zich teruggetrokken uit Goma. Zo'n 200 rebellen begonnen vanochtend aan de aftocht. Goma is nu ingenomen door politie en militairen van het regeringsleger.

Eerder deze week waren er al berichten over een aftocht, maar die bleken niet te kloppen. Gisteravond is volgens de VN-vredesmacht in Congo alsnog een akkoord gesloten.

De Congolese regering heeft op enkele tientallen kilometers van Goma duizenden militairen samengetrokken. Die maakten zich op voor een offensief tegen de rebellen.

Confrontatie

Volgens het gisteren bereikte akkoord trekt M23 zich terug op de stad Kibumba. De politiek leider van de rebellenbeweging, Jean Marie Runiga, had eerder gezegd dat zijn manschappen klaar zijn voor een confrontatie met het regeringsleger.

Runiga eiste onder meer de vrijlating van politieke gevangenen, meer bewegingsvrijheid voor oppositieleider Tshisekedi, en onderhandelingen met de regering van president Kabila. De regering van Congo heeft de eisen steeds afgedaan als een farce.

Het is niet duidelijk onder welke voorwaarden M23 gisteren alsnog met de aftocht heeft ingestemd.