Chinees huis op snelweg gesloopt

Aangepast op

In China is het huis dat vorige week wereldnieuws werd omdat het eenzaam op een nieuwe snelweg stond, gesloopt. Met bulldozers is het vanochtend met de grond gelijk gemaakt. Het bejaarde echtpaar dat er woonde zou zich alsnog hebben laten uitkopen.

Voor de nieuwe snelweg naar een nieuw treinstation in de stad Wenlin werd een oude wijk gesloopt. De 67-jarige pluimveehouder Luo Baogen bleef tot het laatst weigeren zijn huis van vijf verdiepingen op te geven. Volgens de autoriteiten heeft hij nu toch een afkoopsom van 260.000 yuan (31.500 euro) aanvaard.

Water en stroom

Luo weigerde te vertrekken omdat hij zijn huis net voor 600.000 yuan had opgeknapt. Een aanbod van 220.000 yuan wees hij af. Waarom hij een nu iets hoger bod heeft geaccepteerd is niet duidelijk. Luo was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Zijn telefoon was uitgeschakeld.

Volgens de autoriteiten was Luo moe van alle media-aandacht en heeft hij vrijwillig met de deal ingestemd.

In China worden huiseigenaren vaak onder grote druk gezet als hun huis moet wijken voor nieuwbouw of voor een weg. Ze worden bijvoorbeeld afgesloten van water en stroom, en soms worden de huizen met de grond gelijk gemaakt als de bewoners niet thuis zijn.