Obama: karige Kerst op komst

Aangepast op

De Amerikaanse president Obama waarschuwt voor een karige Kerst als er de komende weken geen akkoord wordt bereikt over de begroting.

De Democratische president onderhandelt met de Republikeinen over het begrotingstekort. Er moet voor 1 januari een akkoord komen over belastingverhogingen en verlaging van de overheidsuitgaven.

Als dat niet lukt, dreigt de zogeheten fiscal cliff. Obama moet dan een aantal belastingverlagingen voor de middenklasse schrappen en ook vervallen steunmaatregelen voor het bedrijfsleven. Tegelijk moet er streng worden bezuinigd. Algemeen wordt verwacht dat Amerika dan afglijdt naar een recessie.

Middenklasse

De onderhandelingen verlopen moeizaam. Volgens de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Boehner, zijn ze in twee weken nog niets opgeschoten.

Obama wil onder meer de mogelijkheid houden om de schulden van de federale overheid te laten oplopen. De Republikeinen zijn daar tegen. Ook verzetten ze zich tegen het voorstel van Obama om echtparen die meer dan een kwart miljoen dollar verdienen extra belasting te laten betalen.

Tegelijk wil Obama een belastingvoordeel voor de lagere inkomens in stand houden. De Republikeinen voelen er niets voor om de Amerikaanse middenklasse te ontzien.

Volgens Obama wordt het een karige Kerst voor de gewone Amerikaan als hij zijn belastingvoordeel kwijtraakt.