NOS NieuwsAangepast

SpangaS, maar dan echt

Omroep BNN wil een realitysoap maken op een middelbare school. Daarvoor moeten in die school zo'n 35 camera's worden opgehangen, bijvoorbeeld in klaslokalen, in de aula en de kantine. Na zes maanden filmen is het de bedoeling dat er uiteindelijk 6 afleveringen van 'BNN @ School' komen.

Over de plannen is enige ophef ontstaan. Veel mensen vragen zich af waarom een school hier aan zou willen meewerken. "Hoe kun je, als school die waarschuwt tegen de gevaren van social media als Facebook, je leerlingen nou blootstellen aan televisiecamera's en welke impact kan zo'n documentaire jaren later nog hebben?" is de kritiek.

"We willen laten zien hoe de leerkrachten keihard werken om hun leerlingen bij de les te houden, welke dilemma's ze tegenkomen en welke stappen ze nemen als ze zien dat het dreigt mis te gaan", zo schrijft BNN in de brief naar een middelbare school. "De camera's hangen niet verborgen. Dit wordt van te voren met leraren, scholieren en ouders goed afgestemd. Door deze manier van draaien zullen de lessen geen last ondervinden van het tv-programma en tegelijkertijd zullen we ervoor zorgen dat niemand in de serie in beeld komt zonder dat daar toestemming voor is.''

Expliciete toestemming

Ook heeft de omroep aangegeven dat de beelden pas na expliciete toestemming worden uitgezonden. Niet-gebruikte opnames worden volgens BNN vernietigd.

De soapserie is gebaseerd op het Engelse televisieprogramma Educating Essex. Dat werd opgenomen op de Passmores Academy in Essex, waar 65 camera's zeven weken lang het leven op school registreerden. In Engeland werd de serie goed ontvangen. BNN-hoofdredacteur Balt van Zeggeren: "Kijkers vonden het heel leuk om naar te kijken en wij vonden het een fantastische serie. Dat willen wij ook maken."

Bekijk hieronder een trailer van Educating Essex:

Voordat ze gaan draaien moet BNN eerst nog een school vinden die aan het programma wil meewerken. En dat is niet zo makkelijk, zo blijkt. Van de 110 middelbare scholen die BNN benaderd heeft, zijn er maar drie die misschien willen meewerken. Die scholen zijn op dit moment aan het bekijken of ze mee willen werken. Of de serie echt doorgaat, is dus nog maar de vraag.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl