Huub Stapel wordt Koning Willem

Aangepast op

Acteur Huub Stapel kruipt volgend jaar in de huid van Koning Willem I. Dat werd bekendgemaakt in de Haagse Lourdeskerk, waar het programma voor de viering van 200 jaar Koninkrijk werd gepresenteerd.

De viering zal precies over een jaar beginnen met een spektakel op het strand van Scheveningen. Daar wordt de aankomst van Willem I nagespeeld, met in de hoofdrol Huub Stapel.

Aanleiding is de landing van Willem Frederik van Oranje-Nassau in Scheveningen op 30 november 1813, na jaren ballingschap in Engeland. In 1795, toen Frankrijk Nederland binnenviel, was zijn vader, voormalig stadhouder Willem V van Oranje-Nassau, daarheen gevlucht.

Koning

De viering van 200 jaar Koninkrijk duurt tot september 2015, het moment dat precies twee eeuwen eerder Willem I uiteindelijk als koning werd ingehuldigd.

Op de website van het Nationaal Comité staan vijf "verworvenheden" die centraal staan in de viering: de persoonlijke rechten en vrijheden van de burgers, een stabiel bestuur in een moderne rechtsstaat, de internationale oriëntatie, ruimte voor actief burgerschap, en eenheid in verscheidenheid. Voorzitter van het comité is Ank Bijleveld, de commissaris van de koningin in Overrijssel.