Geen van de drie beschuldigingen van seksueel misbruik tegen de Maastrichtse pastoor Schafraad zijn terecht. Een commissie heeft de laatste klacht vandaag ongegrond verklaard vanwege gebrek aan bewijs.

Eerder was al een klacht om die reden ongegrond verklaard. Een andere oud-leerling gaf zelf toe dat hij het seksueel misbruik verzonnen had om een schadevergoeding te krijgen.

Non-actief

De drie oud-leerlingen klopten aan bij het Meldpunt Seksueel Misbruik van de Rooms-Katholieke Kerk. Veertig jaar geleden zaten ze op het pensionaat Bleijerheide in Kerkrade waar Schafraad muziekleraar en mentor was. Hij zou volgens de beschuldigingen leerlingen seksueel hebben misbruikt.

Het bisdom Roermond stelde de 59-jarige pastoor, die nu in Maastricht werkt, na het indienen van klachten meteen op non-actief.

Blij

Schafraad is door de klachtencommissie nu vrijgepleit van alle aanklachten van seksueel misbruik. Hij is erg blij met de beslissing. "Je kunt wel zeggen dat ik het niet heb gedaan, maar alle daders zeggen dat."

Volgens de pastoor hebben de drie oud-leerlingen hem verwisseld met iemand anders. "Na 40 jaar kunnen herinneringen vertroebelen. Uit onderzoek blijkt ook dat ik het nooit heb kunnen zijn." Hij beseft dat het verschrikkelijk is wat de slachtoffers is aangedaan. "Maar ik was het niet", zegt Schafraad.

Schafraad gaat een brief sturen naar het bisdom Roermond waarin hij de bevindingen van de klachtencommissie nog eens benadrukt. Hij hoopt dat hij weer terug mag komen als pastoor.

Het bisdom zegt nog niet te willen reageren op de conclusie van de klachtencommissie. "Wij gaan de stukken nog goed bestuderen."

STER reclame