Meldpunt voor slachtoffers sektes

Aangepast op

Een sekte: als je er eenmaal bij zit kom je maar moeilijk uit. Vanaf nu kunnen mensen die slachtoffer zijn geworden van een sekte terecht bij een speciaal meldpunt.

Het meldpunt is ontstaan naar aanleiding van het televisieprogramma Undercover in Nederland van journalist Alberto Stegeman. In één van de afleveringen ging een medewerker undercover bij de organisatie Miracle of Love. Het bleek dat deze sekte leden onder druk zette al hun bezittingen af te staan.

Maar dat was niet het enige. De leden moesten ook veel seks hebben om dichter bij God te komen. "De vrouwelijke collega moest gillen 'Kontneuken, kontneuken'", zo vertelde Alberto Stegeman aan De Volkskrant.

Bekijk hier een fragment uit aflevering over Miracle of Love:

Stegeman liet via zijn Twitter-account weten erg blij te zijn met de komst van het steunpunt.

Religieus, therapeutisch of educatief sausje

Hulpverlener Sjoukje Drenth-Bruintjes behandelt slachtoffers van sektes en is betrokken bij het meldpunt. Het beeld dat sektes vooral religieuze groepen zijn, klopt volgens Drenth-Bruintjes niet: "Er zijn ook groepen met een 'therapeutisch' of 'educatief' sausje". De technieken die ze gebruiken om hun leden te hersenspoelen zijn wel hetzelfde.

Volgens Drenth-Bruintjes zijn de sektes een groot en verborgen probleem in Nederland: "In landen om ons heen zijn de regels veel strenger. Daarom komen die clubs hier naar toe." Die laatste bewering spreekt sektesignaal.nl tegen: volgens de site is er geen aanleiding om te denken dat er in Nederland meer of minder problemen zijn dan in andere landen.

Het meldpunt moet naast hulp aan slachtoffers ook misstanden bij sektes in kaart brengen. Op dit moment loopt er een groot onderzoek naar misstanden bij sektes in Nederland. Over de conclusies van het onderzoek is op dit moment nog niets bekend. Ook is nog niet duidelijk hoeveel sektes er nu precies in Nederland zijn.

Het meldpunt is bereikbaar via de website www.sektesignaal.nl of telefonisch via 088-5543276 (dagelijks van 10.00 - 17.00 uur).

Door: Anna