NOS NieuwsAangepast

Ook minimumloon voor flexwerkers

Als het aan het kabinet ligt, krijgen flexwerkers voortaan minimumloon. Het kabinet wil een wetsvoorstel indienen om ook mensen zonder arbeidsovereenkomst onder het minimumloon te laten vallen.

In het regeerakkoord staat dat flexwerkers een betere bescherming verdienen en minister Asscher van Sociale Zaken ziet in dit wetsvoorstel een belangrijke eerste stap om hun positie te verbeteren en misbruik van flexwerk tegen te gaan.

Krantenbezorgers

Een van de huidige eisen om mensen met een zogeheten opdrachtovereenkomst het minimumloon te betalen, is dat het werk door één en dezelfde persoon wordt gedaan. Volgens Asscher is dat in de praktijk makkelijk te omzeilen en op die manier kan de opdrachtgever onder het minimumloon uit komen. Dat wil het kabinet veranderen.

De maatregel die het kabinet nu neemt, kan bijvoorbeeld gunstig uitpakken voor post- en krantenbezorgers, maar geldt voor alle sectoren. Het voorstel is niet van toepassing op zelfstandigen zonder personeel: van hen wordt verwacht dat ze zelf invloed kunnen uitoefenen op de hoogte van hun tarieven, zegt Asscher.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl