In Amsterdam is grafisch ontwerper, schilder en beeldhouwer Jan Bons op 94-jarige leeftijd overleden. Bons is vorige week gestorven, maar zijn familie heeft het nieuws nu naar buiten gebracht.

Bons maakte vooral affiches voor de Amsterdamse toneelgroep Studio, De Appel in Den Haag en het Nieuw Ensemble. Van 1962 tot 1990 maakte hij bijna jaarlijks een kalender voor rederij Van Ommeren in Rotterdam. Daarnaast ontwierp hij ook postzegels voor PTT Post.

Vanaf 1990 ontwierp hij ook posters voor het Internationaal Documentaire Festival (IDFA).

Jan Bons werd in 1918 geboren in Rotterdam en studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Later ging hij naar de Nieuwe Kunstschool in Amsterdam.

Piet Zwart-prijs

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vervalste Bons persoonsbewijzen en illustreerde hij clandestiene werken, waaronder vertalingen van Franz Kafka. Na de oorlog werkte hij samen met Gerrit Rietveld. Dat deed hij tot Rietveld overleed in 1964.

Bons kreeg verschillende prijzen voor zijn werk. Zo ontving hij in 2003 hij de Piet Zwart-prijs. De jury schreef toen in het rapport dat Bons van onschatbare waarde is geweest voor het Nederlandse grafische ontwerp.

STER reclame