Boze reacties om straatnaam WOII

Aangepast op

In Steenwijk heeft het plan om een straat te vernoemen naar een oorlogsburgemeester tot boze en verontwaardigde reacties geleid. De Stichting Gedenkteken Joodse Steenwijkers zegt dat meer dan veertig mensen bezwaar hebben gemaakt bij de gemeente.

Jan van Rossum van de stichting ontdekte dat een straat in het dorpje Tuk naar baron Van Panthaleon van Eck zou worden vernoemd. De oud-burgemeester stuurde in 1942 de gegevens van Joodse inwoners uit de gemeente naar de Duitse bezetter.

Naar schatting werden zo'n twintig mannen naar aanleiding van die gegevens naar een werkkamp bij Staphorst gestuurd. Later werden meer dan honderd Joden die op de lijst stonden naar concentratiekampen en vernietigingskampen gestuurd. Meer dan de helft overleefde dat niet.

Spoedoverleg

Van Rossum benaderde nabestaanden en die reageerden verontwaardigd. Ze vinden het "belachelijk en onverdraaglijk" dat iemand die mee heeft gewerkt aan de deportatie van Joden een straat naar zich vernoemd krijgt.

In de nieuwbouwwijk in Tuk waar de straat moet komen, staat de Baron Van Panthaleon van Ecklaan al op een tijdelijk bord. Komende maandag komt de straatnaamcommissie in spoed bijeen om te overleggen over de kwestie.