NOS NieuwsAangepast

Straf voor doodslag Suriname lager

Het gerechtshof in Den Haag heeft een man in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar cel voor doodslag op zijn vader. Hij schoot zijn vader in 1993 in Paramaribo dood na een ruzie in hun auto. Eerder kreeg hij van de Suriaamse rechter zestien jaar en van de Nederlandse rechter acht jaar cel.

De man werd na de moord door een Surinaamse rechter veroordeeld tot een celstraf van zestien jaar, maar wist na een jaar te ontsnappen. Hij vluchtte naar Nederland, waar hij voor de dood van zijn vader woonde.

Volgens het hof raakte de zaak daarna in de vergetelheid, totdat journalist Peter R. de Vries in 2007 aandacht aan de zaak besteedde. De man werd daarop alsnog berecht voor doodslag. Van de rechtbank kreeg hij acht jaar cel.

Oude zaak

Dat de straf bij het gerechtshof nu lager uitvalt, ligt volgens het hof aan het feit dat de zaak al negentien jaar oud is. "Sinds 1997 was bekend hij in Nederland verbleef. Sindsdien heeft de mogelijke strafvervolging als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd gehangen", meldt het gerechtshof.

Ook speelt mee dat de dader in Suriname onder zware omstandigheden heeft vastgezeten en dat de lange onzekerheid zijn gezondheid heeft aangetast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl