Drie terreurverdachten opgepakt

Aangepast op

In Rotterdam zijn gistermorgen drie terreurverdachten aangehouden. Ze stonden volgens het Openbaar Ministerie op het punt naar Syrië te reizen. Ze zien de strijd daar als onderdeel van de heilige oorlog, de jihad.

De drie mannen, van 22, 23 en 33 jaar, zouden gistermiddag van Brussel naar Turkije vliegen.

Bij verschillende huiszoekingen werden messen, een zwaard en een kruisboog in beslag genomen. Verder vond de politie afscheidsbrieven, gepakte rugzakken en veel moslim-extremistische documentatie. De drie zijn volgens het OM vermoedelijk geradicaliseerde moslims.

De mannen hebben de Nederlandse nationaliteit. Twee van hen zijn van Turkse afkomst en een is van Irakese afkomst.

Samen sterven

Een van de mannen is vorige week in het huwelijk getreden met een moslima die hij onlangs via internet heeft leren kennen. Hij wilde samen met haar in Syrië gaan vechten. "Ik hoop dat wij samen gaan sterven en samen naar het paradijs gaan", liet hij zijn aanstaande vrouw weten via internet. Ook poseerde hij met een geweer op een foto.

In Syrië vechten opstandelingen tegen het regeringsleger van president Assad. Ook verschillende radicale moslimstrijders mengen zich in de strijd.

De inlichtingendienst AIVD houdt de reisbewegingen van in Nederland wonende radicale moslims al een tijd in de gaten. Vooral reizen naar Pakistan, Afghanistan, Jemen en nu ook Syrië worden gevolgd.

Volgens de AIVD zijn er in Nederland meer geradicaliseerde moslims die aan de strijd in Syrië willen deelnemen: "Dit zal niet de enige casus zijn".