Jongeren willen snel polderakkoord

Aangepast op

Jonge vakbondsleden vinden dat regering, werkgevers en werknemers snel een akkoord moeten sluiten over werk en inkomen.

De huidige poldertop onderhandelt vandaag met premier Rutte en minister Asscher. FNV Jong en CNV Jongeren vinden dat er geen tijd is "voor een theekransje". Voor het nieuwe jaar moet er een sociaal akkoord liggen.

"We kunnen de problemen niet langer voor ons uitschuiven. Wij willen voor het nieuwe jaar een New Deal", zegt CNV Jongeren-voorzitter IJmert Muilwijk.

Nieuwe ideeën

De jongeren vragen de sociale partners in te spelen op de snel veranderende omstandigheden. Zo hebben veel jongeren, maar ook ouderen, flexcontracten. Ze willen dat die groep meer zekerheden krijgt en zich ook makkelijker kan omscholen. Ook moet er meer gedaan worden tegen jeugdwerkloosheid.

Volgens FNV Jong en CNV Jongeren heeft de vakbeweging nieuwe ideeën en nieuwe jonge mensen nodig. Dennis Wiersma van FNV Jong zegt dat maar 4 procent van de topmensen binnen zijn bond jonger dan 34 is. "En dat moet anders", zegt Wiersma.

Urgentie

Al 250 jonge vakbondsleden hebben zich aangemeld en aangegeven dat zij een plekje willen in de top van de vakbeweging. Zij verdiepen zich binnenkort in alternatieve, vaak ludieke, technieken waarmee ze hun standpunten onder de aandacht kunnen brengen.

Met meer jongeren in de top, hopen ze dat de vakbeweging een groter gevoel van urgentie krijgt. Ook willen ze af van het beeld dat verschillende generaties tegenover elkaar zouden staan. Ze pleiten voor oplossingen die voor iedereen goed uitpakken.