Meer huizenkopers door deadline

Aangepast op

Volgens banken en makelaars zijn er veel mensen die nog voor het einde van het jaar een huis willen kopen. Kopers hopen zo maximaal van de hypotheekrenteaftrek te kunnen profiteren.

Per 1 januari mogen huizenkopers die aanspraak willen maken op hypotheekrenteaftrek alleen nog maar een annuïteitenhypotheek afsluiten. Ze betalen dan niet alleen rente, maar beginnen dan direct met aflossen. Bij zo'n hypotheek zijn de maandlasten vaak hoger dan bij aflossingsvrije hypotheken.

Rabobank-econoom Paul de Vries zegt dat het gunstig is voor verkopers. Zij kunnen profiteren omdat mensen nog voor de deadline dat huis willen hebben. Verkopers kunnen dan beter onderhandelen over de prijs.

Meer transacties

Rabobank verwacht dat de gemiddelde verkoopprijs daardoor in het vierde kwartaal stabiliseert of zelfs licht stijgt in vergelijking met het kwartaal daarvoor.

Volgens De Vries is er een groep starters die al lang een huis wil kopen, maar wacht tot de huizen nog minder waard worden. Rabobank voorspelt dat de prijzen in het komende jaar nog 7 procent lager uitvallen.

Makelaarsvereniging NVM bevestigt de trend. Volgens de woordvoerder zijn er "zeker meer transacties". Mensen die toch al van plan waren om een woning te kopen, kopen die nu iets eerder.

Kooplust

Makelaarskantoor Makelaarsland zegt dat er in november 20 procent meer bezichtigingen zijn geweest dan een jaar eerder. Ook zij merken "dat de kooplust onder woningzoekenden nog steeds sterk aanwezig is".

In november verkocht het kantoor 8500 woningen. Dat zijn er ongeveer evenveel als in oktober, maar in die maand was er een piek. In de afgelopen twee jaar zijn er niet zo veel huizen verkocht als in de maanden oktober en november.

Bank en verzekeraar Aegon zegt dat er 40 procent meer hypotheken aangevraagd worden dan normaal. Het merendeel doet dat voor een nieuwe woning. De rest voor het oversluiten van een bestaande hypotheek.

Deadline

ABN Amro laat weten dat het relatief wat drukker is, maar dat dit vooral gaat om nieuwe aanvragen die al in de pijplijn zaten. Het is ook niet zo druk dat de bank extra mensen moet inzetten.

Maar ABN Amro kan aanvragen die nu nog ingediend worden niet verwerken voor de deadline van 1 januari. Bij deze bank is het namelijk alleen mogelijk om een hypotheek in te laten gaan aan het begin van de maand. Die moet dan ook voor 1 december zijn aangevraagd.

ING ziet ook een lichte stijging in het aantal aanvragen. Het zijn wel vooral mensen die zich al eerder geori├źnteerd hebben en weten wat ze ongeveer kunnen lenen. Als het bindende koopcontract is getekend voor het einde van het jaar, kan de financiering voor bijvoorbeeld een bankspaarhypotheek nog in 2013 geregeld worden. In dat contract staat meestal een termijn van 6 weken of twee maanden om dat te regelen.

Tijdelijke opleving

Ook bij de Rabobank doen meer mensen hypotheekaanvragen. Ook daar kunnen klanten voorlopig terecht.

De Rabobank verwacht dan ook een stevig vierde kwartaal voor de woningmarkt. De bank denkt dat er in dat kwartaal 36.400 huizen verkocht zullen worden, tegen 32.000 een jaar eerder.

Toch zal de totale verkoop dit jaar lager uitvallen dan in 2011. Vorig jaar zijn er afgerond 120.800 huizen verkocht. Dit jaar zullen het er naar schatting zo'n 118.000 zijn. De meeste partijen verwachten dan ook dat dit een tijdelijke opleving van de woningmarkt is.