Wapens van Australische marine gestolen

Aangepast op

Op een marinebasis in de Australische stad Darwin zijn wapens gestolen van een patrouilleboot. Een militair aan boord werd overmeesterd.

Wat er precies werd buitgemaakt is niet duidelijk, zegt onze correspondent Robert Portier. "Dat heeft de marine niet bekendgemaakt. Al was het maar om ons niet wijzer te maken dan dat we al zijn."

Wel weten we dat het om een patrouilleboot gaat van de Armidale-klasse. "Een beetje googelen leert dat die normaal zijn bewapend met machinegeweren, verschillende jachtgeweren en een aantal pistolen met ammunitie", zegt Portier.

Raadsel

De dieven moesten eerst een marinebasis op en daarna een boot op. Een flinke uitdaging, zou je zeggen. Hoe het kon gebeuren is dan ook de grote vraag, stelt onze correspondent. "Het klinkt eigenlijk wel heel erg vreemd."

"Het schip lag aangemeerd in de marinehaven", vervolgt Portier. "Je zou zeggen: een goed beveiligd gebied, niet al te ver van het centrum van de stad. Iedereen kan natuurlijk over een hek klimmen, of met een bootje naar zo'n marinebasis toe varen. Maar je moet toch aannemen dat er allerlei beveiliging is om te voorkomen dat mensen aan boord van zo'n schip kunnen klimmen."

"Hoe het dan wel kon gebeuren is dan ook een raadsel. De wacht van het schip werd dan ook nog een keer overmeesterd. Daarna had die indringer dan ook nog een keer vrij toegang tot de wapenkamer."

Dader

Er zijn een heleboel vragen, en maar heel weinig antwoorden. "Dat komt omdat de marine niet zo heel veel wil vertellen op dit moment", zegt Portier.

Van de dader moeten we aannemen dat hij is ontkomen, vertelt onze correspondent. De marinebasis is nu volledig afgesloten. "Australiƫ neemt de zaak heel hoog op", denkt Portier. "Het is een gevoelige tik voor de veiligheid van de marine."

Door: Suse