Weduwe Ondiep stapt naar rechter

Aangepast op

Nabestaanden van de man die in 2007 door een motoragent werd doodgeschoten in de Utrechtse wijk Ondiep, zijn een civiele procedure tegen de politie begonnen. In het AD zeggen de weduwe en een dochter van het slachtoffer dat er bewijs is dat het korps en de agent fouten hebben gemaakt.

Vijf jaar geleden stapte het slachtoffer, de 54-jarige Rinie Mulder, op jongeren af die al enige tijd overlast veroorzaakten. Een agent die poolshoogte kwam nemen, opende het vuur op Mulder, omdat hij dacht dat de Utrechter met een mes op hem afkwam. Na zijn dood braken er hevige rellen uit in Ondiep.

In 2008 bepaalde het gerechtshof dat de agent niet zou worden vervolgd, omdat hij uit noodweer handelde.

Toegeven

Mulders nabestaanden willen nu dat de agent toegeeft dat hij fout zat en ten onrechte schoot. Zij zeggen in het AD dat het bewijs ontbreekt dat de agent uit angst schoot en Rinie met een mes op hem afkwam.

"Die agent kan een fout hebben gemaakt. Maar zeg het dan! Dan kunnen wij misschien verder met verwerken", zegt de familie in de krant. De nabestaanden willen geen geld, maar willen dat de waarheid aan het licht komt.

Volgens het AD is het de eerste keer dat er een civiele procedure tegen de politie wordt begonnen in een dergelijke zaak. De politie in Utrecht wil niet reageren op de juridische stappen van de nabestaanden.

Afgelopen weekend was er ook een schietincident waarbij een agent iemand doodschoot. Op station Hollands Spoor werd de 17-jarige Rishi neergeschoten, omdat er een melding was binnengekomen dat er iemand op het station liep met een wapen. Achteraf bleek het slachtoffer geen wapen bij zich te hebben.