Meer zwarte scholen dicht in VS

Aangepast op

Door redacteur Simone Tukker in Washington

Investeren in het onderwijs was een van de belangrijkste punten van president Obama's verkiezingscampagne. Iedereen zou recht hebben op goed onderwijs. Toch ligt er in Washington D.C. nu een plan op tafel om 20 van de in totaal 120 openbare scholen te sluiten. Ouders, leraren en buurtwerkers zijn deze week bijeengeroepen om uitleg te krijgen van de ontwerper van het plan van onderwijswethouder Kaya Henderson.

Het is niet de eerste keer dat er scholen dicht moeten in Washington. In 2008 werden 6300 leerlingen overgeplaatst. Deze groep bestond voor 99 procent uit zwarte kinderen. Ook het publiek in de Sousa Middleschool, laat zien dat het om voornamelijk zwarte scholen gaat. Slechts een enkeling is blank.

Prijskaartje

"Het is oneerlijk", zegt Judie, een van de ouders die zijn gekomen om het over de plannen te hebben. "Het is nogal een verandering voor een kind om van de ene naar de andere school te moeten en straks komen mijn kinderen ergens terecht waar ze zelfs hun naam niet kennen. Je kunt gewoon geen prijskaartje zetten op onze kinderen."

De scholen moeten sluiten omdat er te weinig leerlingen op zitten. En dat komt weer door de leegloop van de achterstandswijken in het Zuidoosten van Washington. Henderson, het hoofd van alle openbare scholen in Washington: "Ik geef nu geld uit om deze scholen open te houden. Als het mogelijk was zou ik zelfs niet een school sluiten. Ik begrijp de ouders die hier vanavond zijn, maar ik moet nu wel scholen sluiten om voor een verbetering te zorgen."

Trots

In het hele land, vooral in de grote steden zoals New York, Chicago en Detroit, moeten veel scholen dicht. "Het Amerikaanse onderwijssysteem zit absoluut in een crisis", zegt Henderson. "Het onderwijs is nog precies hetzelfde als 100 jaar geleden. We bankieren toch ook niet zoals we dat 20 jaar geleden deden, dus er moet wat veranderen. We moeten opnieuw nadenken over hoe scholen er uit moeten zien. De president is absoluut innovatief. Ik ben trots op hem, het is een begin."

Terwijl Henderson over haar plannen vertelt staat een van de ouders in de gymzaal op en roept "we willen het niet!". Deze kreet wordt met luid applaus ontvangen.

Dat de ouders boos en bezorgd zijn is wel duidelijk. Gwenda heeft vier kinderen tussen de 7 en 17 jaar oud. "Als onze school dicht moet, moeten mijn kinderen naar een andere school buiten onze buurt. Ik maak me zorgen of ze nog wel veilig zijn daar. Het is geen goede buurt, er is veel criminaliteit. Ik ben teleurgesteld in het onderwijs van ons land. We moeten nu geen scholen sluiten, mijn kinderen doen het juist zo goed op deze school."

'Kom eens kijken'

Ook Michelle heeft twee kinderen van 11 en 4 op de Davis Elementary School zitten, een van de scholen die gesloten moet worden. "Ze moeten naar een school waar slechter wordt gepresteerd. Mijn dochter doet het juist heel goed nu, ze zit zelfs boven haar niveau met lezen."

Michelle geeft nog een advies mee aan de bestuurders. "Je kunt geen besluit nemen vanachter je bureau, kom gewoon eens kijken op onze school."

Nadat de ouders hun voorstellen en idee├źn hebben voorgedragen, is de tijd om. Het punt 'reacties' wordt van de agenda geschrapt.