De ontruiming van het tentenkamp in Amsterdam is voltooid; de laatst overgebleven asielzoekers zijn met bussen overgebracht naar een politiebureau.

Bij de ontruiming zijn 95 asielzoekers aangehouden. Zo'n 40 asielzoekers hadden het terrein verlaten voordat de politie tot ontruiming overging. Aan het eind van de middag stonden de eerste afgewezen asielzoekers weer op straat.

Een aantal bewoners van het kamp zaten eerder in tentenkampen in Ter Apel en Zwolle. Ze kwamen toen korte tijd na hun aanhouding weer vrij.

Ontruiming

De bewoners van een kamp in Den Haag hebben te horen gekregen dat hun kamp dichtgaat, als er plotseling veel nieuwe bewoners bijkomen.

De ontruiming van het kamp in Amsterdam begon even voor 08.00 uur. Toen verschenen er tientallen agenten, deels te paard. Actievoerders die bij de ingang stonden, werden daar weggehaald.

De politie is daarna het terrein op gegaan om met de bewoners te spreken. Daar kregen zij te horen dat zij waren aangehouden. De pers werd op afstand gehouden.

Tegengehouden

Kort voor 07.00 uur waren er al twee agenten bij de ingang van het kamp gekomen. Ze vertrokken weer toen ze werden tegengehouden.

Het tentenkamp werd in september in gebruik genomen. De bewoners wilden aandacht omdat hun situatie uitzichtloos zou zijn. Kort voor de ontruiming bivakkeerden meer dan honderd uitgeprocedeerde asielzoekers in het kamp. De meesten kwamen uit Somalië.

Demonstratie

Burgemeester van der Laan vond dat het kamp niet langer het karakter van een demonstratie had. Bovendien was het aantal bewoners de afgelopen weken toegenomen, en dat was tegen de afspraken, zei Van der Laan.

De gemeente zei dat het risico op de uitbraak van infectieziekten en ongeregeldheden was toegenomen. De rechtbank was het hiermee eens en gaf Van der Laan toestemming voor de ontruiming.

STER reclame