Fox mag Eredivisie Live overnemen

Aangepast op

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft toestemming gegeven voor de overname van Eredivisie Live door de Amerikaanse televisiezender Fox.

Volgens de NMa heeft de overname geen gevolgen voor de live-uitzendingen, maar zal het vooral geld opleveren voor de voetbalclubs. Bestuurslid Henk Don: "De voetbalclubs uit de Eredivisie zullen tot 2025 jaarlijks 80 miljoen euro ontvangen, een forse investering in het Nederlandse voetbal".

Samenvattingen

Het is nog niet bekend of de nieuwe zender van mediamagnaat Rupert Murdoch ook de samenvattingen van het voetbal gaat uitzenden. Op dit moment heeft de NOS daar de rechten van. Die licentie loopt 1 juli 2014 af.

Het is mogelijk dat Eredivisie Live daarna besluit zelf de samenvattingen uit te zenden. Dat is wettelijk toegestaan, mits het bedrijf dat op zondagavond doet op een open zender. Volgens de NMa mag het bedrijf dat dan maximaal zes jaar doen.

Daarna mogen de televisiekanalen weer meedingen naar de voetbalrechten. De NMa verwacht dat hierdoor de concurrentie tussen televisiekanalen zal toenemen.

Een miljard

Met de overname van Eredivisie Live is meer dan 1 miljard euro gemoeid.