Videospelletjes naar museum

Aangepast op

Het Museum of Modern Art in New York heeft veertien videospelletjes opgenomen in de collectie. Onder de veertien spelletjes zijn Pac-Man (1980), Tetris (1984) en SimCity 2000 (1994).

Volgens het designmuseum gaat het om klassieke voorbeelden van goede ontwerpen. "Onze conservatoren zoeken een combinatie van historische en culturele relevantie en een succesvolle samenwerking tussen materiaal en techniek. Dit geldt voor een computerspel net zo zeer als voor een stoel of een helikopter. Hier neemt alleen programmeertaal de plaats in van hout of plastic."

Spelen

Het museum wil consoles neerzetten waarop bezoeker de spelletjes kunnen spelen. Als het om korte games gaat, dan zal een speler het spel helemaal mogen spelen, bij langere spellen als SimCity kan er slechts beperkt worden gegamed.

Het MoMA wil uiteindelijk zo'n veertig computerspelletjes opnemen in de collectie, maar onderhandelt nog over de rechten van onder andere Donkey Kong, Pong, Super Mario Bros en Space Invaders. Het oudste spelletje dat het museum wil is Spacewar! uit 1962, het nieuwste is Minecraft uit 2011.

De eerste veertien zullen vanaf maart volgend jaar te zien zijn.