Dr. Dre bestbetaalde artiest 2012

Aangepast op

Hip-hopzanger Dr. Dre was de bestbetaalde artiest van 2012. Het economisch weekblad Forbes berekende dat hij dit jaar 100 miljoen dollar verdiende. Dre haalde het geld binnen dankzij zijn oude werk en een lucratief merk hoofdtelefoons.

In de lijst staan opvallend veel gevestigde artiesten die profiteerden van ouder werk. Pink Floyd-zanger Roger Waters verdiende 88 miljoen dollar aan zijn The Wall-tour. Zanger Elton John staat op drie met een inkomen met 80 miljoen dollar.

U2 en Take That

De top-5 bestaat verder uit de bands U2 en Take That, die respectievelijk 78 en 68 miljoen dollar verdienden aan tournees.

In de top-10 stonden slechts twee artiesten jonger dan 30 jaar. De 22-jarige Taylor Swift staat met 57 miljoen dollar op een gedeelde achtste plaats met oud-Beatle Paul McCartney. Justin Bieber (18) deelde zijn tiende plek met countryzanger Toby Keith dankzij zijn inkomen van 55 miljoen dollar.

Forbes berekent de lijst ieder jaar aan de hand van inkomsten uit liedjes, tournees, sponsoren en merchandising. Vorig jaar stond U2 op nummer 1.