Palestijnen vieren feest

Aangepast op

In de Palestijnse gebieden is met grote vreugde gereageerd op de verhoging van de status van Palestina door de VN. Duizenden Palestijnen gingen op verschillende plaatsen de straat op.

In Ramallah op de Westelijke Jordaanoever verzamelden zich meer dan 2000 mensen op een centraal plein. De uitzinnige menigte zwaaide met vlaggen en danste op de straat.

In Bethlehem werden de klokken van de Geboortekerk geluid toen het resultaat van de stemming bekend werd. De live-televisie-uitzending van de VN-vergadering werd geprojecteerd op de bekende grensmuur tussen Israël en Bethlehem.

Hamas

Ook in de Gazastrook werd de beslissing van de Algemene Vergadering van de VN gevierd. Hamas, dat aan de macht is in Gaza, reageerde positief. "We steunen alle politieke stappen die ertoe leiden dat ons volk een eigen staat krijgt", zei Hamas-leider Haniyeh.

Eerder was Hamas nog tegen het plan van de Palestijnse president Abbas, omdat hij aanstuurt op een tweestatenoplossing. Hamas erkent Israël niet en is tegen een tweestatenoplossing.