Abbas: erkenning vredesinvestering

Aangepast op

De erkenning van de Palestijnse staat is "een investering in de vrede". Dat heeft de Palestijnse president Abbas gezegd in de aanloop naar de stemming in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. De Palestijnen hebben een aanvraag ingediend voor een waarnemer-status.

Dat betekent dat Palestina wordt erkend als staat die geen lid is van de VN; eenzelfde status als Vaticaanstad. Abbas riep alle landen op om de aanvraag te steunen. Een ruime meerderheid van de 193 bij de VN aangesloten landen zal dat naar verwachting doen. Om de waarnemersstatus te krijgen, hebben de Palestijnen een gewone meerderheid nodig.

Festiviteiten

In de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever zijn duizenden Palestijnen samengekomen om de verhoogde status alvast te vieren. De Palestijnse Autoriteit gaf alle schoolkinderen en ambtenaren vanmiddag vrij om festiviteiten in onder meer Ramallah, Nablus, Bethlehem en Hebron bij te wonen. De rivaliserende partij Hamas liet zelfs toe dat Abbas' partij Fatah een bijeenkomst hield in de Gazastrook.

Onder andere Israƫl en de Verenigde Staten zijn pertinent tegen de verhoging van de status van Palestina en zeggen dat het een bedreiging is voor het vredesproces. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton zei vandaag nog dat de weg naar een tweestatenoplossing via Jeruzalem en Ramallah loopt. Niet via New York.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat Nederland blanco stemt. De Algemene Vergadering stemt vanavond laat of vannacht over de Palestijnse aanvraag.