'Geen gedoe meer met condoom'

Aangepast op

Te veel gedoe, te weinig gevoel en onveilig gebruik. Daar moet verandering in komen, dacht de Delftse ingenieur Adnan Tunovic na een wild weekend vol gehannes met het rubbertje. Hij ging aan de slag met de "ideale condoom": eentje met vleugels.

De Wingman kan je volgens de makers met één hand, binnen twee seconden omdoen. Het is een kwestie van de vleugels beetpakken en de condoom uitrollen. Omdat je de condoom niet aan hoeft te raken is de kans op scheuren veel kleiner. En dat levert een plezierig voordeel op: het condoom is dunner dan het traditionele rubbertje.

Je kunt hem volgens de ontwikkelaars ook in het donker gemakkelijk gebruiken "De clip geeft duidelijk aan wat de bovenkant is, zodat je hem alleen nog maar hoeft uit te rollen", zei Tunovic tegen de TU Delft.

Hoe het werkt? Ze doen het hieronder zelf voor.

Prototypes

Paul Breurs en Adnan Tunovic ontwierpen de vleugels al in 2006, maar het viel het niet mee om een investeerder te vinden voor het project. Ook kostte het heel wat prototypes voordat het condoom klaar was om de wereld te veroveren. Zo laat de woordvoerder op basis van een onderzoek onder 700 mensen weten dat "het ietwat klinische uiterlijk omgezet moest worden naar een meer fun uiterlijk".

Het condoom is inmiddels gepatenteerd. Breurs en Tunovic willen de Wingman nu wereldwijd gaan verkopen. Of het een succes wordt zal moeten blijken, maar Tunovic is altijd overtuigd geweest van de uitvinding. "Ik heb de prototypes zelf ook gebruikt en ik weet dat ze goed werken. Nu gebruik ik ze niet meer, want ik ben inmiddels getrouwd", zei hij al in 2005.

Door: Maarten