Obama luncht met Mitt Romney

Aangepast op

De voormalige Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney is in het Witte Huis geweest voor een privélunch met president Obama. Het was de eerste keer dat de twee elkaar ontmoetten na de verkiezingen begin deze maand.

De lunch duurde iets meer dan een uur. Volgens een verklaring van het Witte Huis spraken Romney en Obama in die tijd onder meer over de leidende rol van Amerika in de wereld. Verder hebben de twee voormalige kemphanen afgesproken om contact te houden.

Fiscal cliff

Volgens politiek analisten is het een gebaar van Obama, om te laten zien dat hij bereid is tot samenwerking met de Republikeinen om de 'fiscal cliff' te voorkomen. Dat zijn een aantal belastingverhogingen en bezuinigingen ter waarde van zo'n 600 miljard dollar. Die treden automatisch in, tenzij de twee partijen voor het eind van het jaar nieuwe afspraken maken over de begroting.

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, zegt dat in de laatste twee weken van onderhandelen weinig vooruitgang is geboekt. Boehner had een ontmoeting met minister van Financiën Timothy Geithner. Volgens de Republikein is het nog steeds niet duidelijk wat de Democraten en de president willen.

Plafond

Geithner is Obama's voornaamste onderhandelaar. Hij sprak ook met de leider van de Democratische senatoren, Harry Reid. Volgens die laatste moet in het compromis met de Republikeinen in ieder geval staan dat het plafond van de Amerikaanse staatsschuld wordt verhoogd.

Reid zegt dat Obama geen enkele overeenkomst zal tekenen waarin die verhoging niet is opgenomen. De verwachting is dat de Amerikaanse overheid dat plafond tegen het eind van het jaar bereikt en geen geld meer kan lenen.