Kerstlampjes op 368 meter hoogte

Aangepast op

Door verslaggever Jeroen Schutijser

De zendmast Lopik in IJsselstein wordt volgende week vrijdag voor de vijftiende keer ontstoken als kerstboom. Technici van VolkerWessels Telecom zijn vandaag druk bezig om de 120 lampen langs de tui-draden omhoog te trekken.

Kosten van dit circus zijn zo'n 60.000 euro. Aan energie kost het straks een euro per uur - het gaat immers om gas-ontladingslampen van 35 watt. De meeste kosten zitten echter in de manuren om de lampen in de mast te hangen en ze er rond 6 januari weer uit te halen.

Waarom blijven ze niet gewoon hangen? Initiatiefnemer Ton Westland: "Dat is niet mogelijk. In februari bijvoorbeeld is de kans op storm groot en gaan een aantal van die lampen toch stuk. Dus laten hangen is gewoon geen optie."

Donateurs

Elk jaar moet Westland weer alles uit de kast halen om die 60.000 euro bij elkaar te krijgen. Voor een belangrijk deel zijn het omwonenden die geld overmaken. "Deze donateurs vinden het gewoon geweldig dat de kerstboom brandt. Het staat gezellig, het geeft licht in de economische duisternis, en het zorgt elk jaar voor veel aandacht."

De tv-beelden van het ontsteken van de toren, volgende week vrijdagavond iets na 20 uur, gaan immers de hele wereld over. "We krijgen brieven van Nederlanders in Australie, Amerika ... Laatst ook van een mevrouw in Zimbabwe. Die werd heel emotioneel toen ze de ontsteking daar op televisie zag, wetende dat tegelijkertijd haar ouders ook keken, maar dan vanuit hun flat in Nieuwegein."

Vannacht

Rini van Ommeren heeft de eer komende nacht het pieklicht, bovenop de toren, aan te brengen. Op 368 meter hoogte. "Ja, mooi toch? Hoger kun je niet komen in Nederland."

Maar waarom gebeurt dit vannacht? Er staan antennes bovenop van Digitenne. Er is nu te veel straling om daar werkzaamheden te mogen doen. "Vannacht gaat die antenne even uit voor ons, en kunnen wij veilig werken". Hij vindt het fascinerend: "Ja, dat zijn van die plekken, daar komt nooit iemand. Bij helder weer zie je de Amsterdam Arena, de Brienenoordbrug in Rotterdam. Geweldig."