'Polen' goed voor schatkist

Aangepast op

Oost-Europeanen die in Nederland komen werken, zijn goed voor de schatkist. Gemiddeld levert een arbeidsmigrant de overheid 1400 euro meer op dan hij kost. Dat staat in een rapport van onderzoeksbureau SEO in opdracht van de stichting Verzekering Buitenlandse Werknemers. Dit jaar werkten er zo'n 200.000 vooral Oost-Europese arbeidsmigranten in Nederland.

Volgens de onderzoekers komen mensen uit Polen en andere Oost-Europese landen hier vooral om te werken en zijn ze niet vaak werkloos. Daardoor ontvangt de overheid meer belasting van de migranten dan dat er aan ze wordt uitgegeven aan bijvoorbeeld uitkeringen. Ze komen vaak als seizoensarbeider en als ze zich hier wel vestigen, gaan ze vaak na een paar jaar toch weer terug naar hun land van herkomst.

Werkwilligen

Voor de Nederlandse economie is de komst van de arbeidsmigranten neutraal tot positief. Ze verdringen meestal geen Nederlandse werknemers, want in sectoren waar veel migranten werken, is geen sprake van afname van het aantal binnenlandse werknemers. Ze lijken dus vooral werk te doen waarvoor maar moeilijk Nederlandse werkwilligen te vinden zijn.

De komst van arbeidsmigranten drukt in sommige sectoren wel de stijging van de lonen. Het effect op de lonen is volgens de onderzoekers echter erg klein.

Volgens de onderzoekers zijn er wel problemen met de huisvesting van Oost-Europese seizoensarbeiders. Ook is zwartwerken nog een probleem.