Oud-topman Fortis voor rechter

Aangepast op

Oud Fortis-topman Jean-Paul Votron wordt in België verdacht van marktmanipulatie. Votron stond van 2004 tot aan de bankencrisis in 2008 aan het hoofd van de bank. Fortis fuseerde in dat jaar met ABN Amro.

De Belgische justitie is na de val van Fortis een onderzoek gestart naar de gang van zaken bij de bank. Onder meer werd onderzocht of Fortis verkeerde informatie verstrekte in de periode voor de val van de bank in 2008. Zo zou mogelijk de financiële situatie rooskleuriger zijn afgeschilderd dan die in werkelijkheid was.

'Onschuldig'

Het onderzoek is inmiddels afgerond. De conclusies zijn nog niet bekend, maar de onderzoeksrechter heeft al laten weten dat Votron wordt vervolgd voor het verstrekken van verkeerde informatie. Hij moet zich binnenkort verantwoorden.

In een reactie houdt Votron vol dat hij onschuldig is. Hij gaat beroep aantekenen tegen de verdenking.

Gevangenisstraf

Eerder dit jaar bepaalde de rechtbank in Utrecht dat Votron in 2008 misleidende informatie heeft gegeven. Hij gaf samen met een andere oud-topman van Fortis een te positief beeld van de solvabiliteit, het vermogen van de bank/verzekeraar om aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen, was het oordeel. Een groep beleggers had de zaak aangespannen.

Votron riskeert in België een gevangenisstraf van twee tot vijf jaar cel. Ook kunnen de aandeelhouders schadevergoedingen eisen, als het tot een veroordeling komt.