Vonnis Concorde-crash herroepen

Aangepast op

De voormalige Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Continental Airlines is niet schuldig aan het vliegongeluk met een Concorde bij Parijs. Twaalf jaar na het incident heeft een Franse rechter de eerdere veroordeling tenietgedaan.

De Concorde van Air France stortte in 2000 neer op een hotel, vlak na het opstijgen vanaf vliegveld Charles de Gaulle bij Parijs. Bij de crash kwamen 113 mensen om het leven.

De Concorde zou beschadigd geraakt zijn door een stuk metaal op de startbaan dat een toestel van Continental Airlines verloren zou hebben.

Boete

De luchtvaartmaatschappij, die inmiddels is samengegaan met United Airlines, en een onderhoudsmedewerker werden in 2010 veroordeeld. De luchtvaartmaatschappij kreeg een boete, de technicus kreeg een voorwaardelijke celstraf omdat hij zich niet aan de onderhoudsvoorschriften gehouden zou hebben.

Volgens de rechter staat de fout niet in verhouding tot de juridische verantwoordelijkheid voor de crash.

Het ongeluk leidde het einde in van de luxe en snelle vliegtuigen. British Airways en Air France besloten in 2003 om te stoppen met de verliesgevende vluchten tussen Europa en New York.