Onafhankelijk toezicht rechters

Aangepast op

Binnenkort komen bij de rechtbanken onafhankelijke klachtencommissies onder voorzitterschap van mensen van buiten de rechtspraak. Bij die commissie kunnen klachten worden ingediend over het gedrag van rechters op de zitting, zei minister Opstelten in de Tweede Kamer.

Eerder deze week pleitte de PvdA voor onafhankelijk toezicht op rechters. Volgens de PvdA is er nu nog te veel sprake van slagers die hun eigen vlees keuren.

Opstelten zei dat hij al langer werkt aan onafhankelijk toezicht en dat het nieuwe systeem op 1 januari wordt ingevoerd.

Wrakingskamers

Er wordt ook nagedacht over het opnemen van mensen van buiten de rechterlijke macht in wrakingskamers. Als iemand vindt dat rechters bevooroordeeld zijn, kan hij die wraken.

Volgens de nu geldende regels beoordelen andere rechters uit dezelfde rechtbank of die klacht terecht is. Er wordt al bekeken of dat systeem moet worden aangepast. Opstelten vraagt nu aan de Nederlandse Vereniging van Rechtspraak ook te onderzoeken of in wrakingskamers ook zogenoemde leken kunnen komen.